28 maaliskuuta 2021

Kokkola-Pietarsaari


Kokkola-Pietarsaari: Suojaisaa saaristoa ja monenlaista nähtävää

Jorma "Saja" Sajaniemi

”Kallan 18, länsilounas 4, Tankar 17, länsi 3, selkeää, 45”. Näinhän se menee ja tällä kertaa on esittelyssä nimenomaan rannikko Kallanin majakalta Tankarin majakalle. Samalla selviää, millaisen karttasekoilun aiheutti kadonnut majakka, ja kuinka merivesi muuttui suolattomaksi.


Kokkolan ja Pietarsaaren välinen merialue sekä suuri makeavesiallas tarjoavat melojalle kohtuullisen suojaisia vesiä ja runsaasti kaikenlaista mukavaa nähtävää. Alue tunnetaan Seitsemän sillan saaristona, jolla nimellä sitä on markkinoitu melojillekin 2010-luvun alkupuolella. Valitettavasti tuolloin erityisesti melojille suunnattuja karttamateriaaleja ei tätä kirjoitettaessa enää löytynyt verkosta, mutta MobiHiidestä niissä kuvatut kohteet onneksi vielä löytyvät.

Mässkärin pooki seisoo ylväänä avomeren laidalla. Matkailupalvelut löytyvät entisen luotsiaseman tiloista.

Alueen hienoimmat nähtävyydet ovat ilman muuta Tankarin majakka sekä Mässkärin pooki. Molempien yhteydessä on matkailijoita palvelevia toimintoja, joten kukkaro kannattaa ottaa kajakista mukaan maihin noustessa. Sen sijaan Kallanin majakalla ei ole palveluja, mutta muuten paikka on hieno, ja kun kiertää Kallanin majakkaluodon ulkokautta, niin samalla tulee ylitettyä Suomen sisäisten aluevesien ulkoraja ja käytyä ulkoisten aluevesien puolella. Kannattaa kokea tämäkin melojalle harvinainen herkku.

Stora Rummelgrundetin retkisatama.

Kallanin majakka on merkitty Maanmittauslaitoksen maastokarttaan väärään kohtaan. Maastokartassa ei nimittäin ole majakan merkkiä Kallanin kohdalla, mutta siitä noin kilometrin päässä etelä-kaakkoon on majakan merkki, vaikka sillä kohtaa ei todellisuudessa ole majakkaa. Maastokartan merkin kohdalla on kyllä sijainnut Pietarsaaren majakka, mutta se on poistettu käytöstä jo vuonna 2016. Pietarsaaren majakka oli yksinkertainen, suoraan merestä nouseva metallimasto valolaitteineen, ja se on kuljetettu kokonaan pois käytöstäpoiston yhteydessä. Paikalla on nykyisin suuri valaistu reunamerkki, joka ei kuitenkaan majakan merkkiä ansaitse. Kallanin majakan ja Pietarsaaren majakan välimatka oli tosiaankin vain yksi kilometri ja vaikuttaakin siltä, että maastokartasta on poistettu väärä merkki. No, mobiHiidessä Kallanin majakka on kohdillaan.

Aamuhetki Orrskärs Sandvikenin retkisataman mainiolla hiekkarannalla.

Muita nähtävyyksiä ovat avomeren laidalla olevat muistomerkit sekä laivojen hylyt. Pietarsaaressa on helppo pistäytyä eikä Kokkolan keskustakaan mahdottoman kaukana ole, joten näiden kaupunkien palvelut ja nähtävyydet ovat lähellä, jos sellaisia melontaretken piristykseksi kaipaa.

Kokkolan ja Pietarsaaren välillä oleva Luodonjärvi on alun perin merta, joka on erotettu pengertämällä muusta merestä lähiseutujen vedensaannin turvaamiseksi. Myöhemmin samaan altaaseen liitettiin Öjanjärvi kaivamalla kanavat, joiden kautta pystyy kulkemaan niin melomalla kuin pienveneelläkin. Makeavesialtaan vedenpinta on hieman merenpintaa korkeammalla, ja yhteys merelle hoituu itsepalvelusulkujen kautta eri puolilta allasta.

Itsepalvelusulkuihin mahtuu useampikin kajakki. Tässä tullaan Palman sulusta makeavesialtaan puolelle.

Näin syntyy mahdollisuus kiertää Luodon kunnan suuret saaret yllättävän suojaista reittiä avomeren puolelta suojaa tarjoavan pikkusaariston ja  mantereen puolelta makeavesialtaan kautta. Ympyrälenkin minimipituus on noin 70 kilometriä, mutta saaristoa kiertelemällä matkaa pystyy hyvin pidentämään kymmenillä kilometreillä. Kelin salliessa voi myös käydä Kokkolan pohjoispuolella Poroluodonkarilla saakka, mutta muuten reissua ei voi pidentää sen paremmin pohjoiseen kuin eteläänkään joutumatta ulos saariston suojasta.

Luodonjärvellä aalto pääsee pahimmillaan keräämään korkeutta jopa kahdeksan kilometrin matkan. Luoteistuulella kannattaakin hyödyntää Hästön pohjoislaidan pikkusaarten tarjoamaa suojaa – löytyypä tältä reitiltä pieni kanavakin, joka on varmaankin kaivettu juuri luoteistuulilta suojautumisen takia. Reitti löytyy mobiHiidestä läpikulkukohteiden ketjuna. 


Kokkola-Pietarsaari -väli mobiHiidessä maaliskuussa 2021.
Karttapohja: Maanmittauslaitos

Alueen rannoilla on paljon mökkejä niin makeavesialtaan kuin merenkin puolella. Toisaalta retkisatamia on varsin tiuhassa, joten maihinnousu ei ole ongelma. Monissa retkisatamissa on myös jonkinlainen sateensuoja ja parhaimmissa jopa autiotupa. Vedet ovat kauttaaltaan kivikkoisia, joten meloessa on syytä pitää silmät auki ja liikkua varovaisesti.

 Rantaviivan etsimistä kivikon keskeltä Södra Hamnskäretin lähellä.

Maisemallisesti alue on varsin vaihteleva. Rannikon puolella kasvillisuus on rehevää ja rannat moni paikoin pusikkoisia. Avomeren laidalla on kivikkoluotoja sekä joitakin hiekkarantoja ja löytyypä sieltä jokunen pieni kalliorantakin ja vaikeuttaa pahimmillaan maihinnousua juuri retkisataman kohdalla. Korkeuskäyrillä ei tällä alueella juhlita.

Kokkola-Pietarsaari -alueen melontakohteiden tarkemmat kuvaukset ja sijainnit löytyvät mobiHiidestä (kartta).

Kokkola-Pietarsaari (tähtiluokitus):

Luonto ja nähtävyydet⭐⭐⭐⭐⭐
Melontaolosuhteet⭐⭐⭐
Leiriytymismahdollisuudet⭐⭐⭐⭐
Ruoka- ja vesihuolto⭐⭐⭐⭐
Lähtöpaikat⭐⭐⭐⭐⭐



Kartta kaikista tällä sivustolla kuvatuista alueista löytyy mobiHiiden Minne melomaan? -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nämä ovat kiinnostaneet viime aikoina: