20 maaliskuuta 2021

Luonteri


Luonteri: Kallioita ja jyrkänteitä


Leirissä illalla kuultua: "Meinasin sanoa, että 'huomasittekos siinä ison hienon kallion vieressä...' mutta sitten huomasin, että mehän meloimme koko päivän isojen hienojen kallioiden ohi, joten eihän kukaan olisi ymmärtänyt, mitä paikkaa minä tarkoitan!"

Luonteri on noin 20 km pitkä ja 13 km leveä järvi, joka sijaitsee Anttolan koillispuolella. Luonterin keskeisillä osilla on runsaasti korkeita, suoraan järvestä nousevia kalliojyrkänteitä, jotka antavat järvelle sille ominaisen luonteen. Melontareittiä suunnitellessa kannattaakin katsoa maastokartasta paikat, joissa on runsaasti korkeuskäyriä ja jyrkänteen merkkejä. Alueen hienoimmat paikat näkyvät maastokartassa myös luonnonsuojelualueina.

Luonterin rannalta johtaa polku ehdottomasti käynnin arvoiselle Neitvuorelle, jolta on komeat näköalat mm. Luonterin suuntaan. Neitvuoren lisäksi ainoa varsinainen nähtävyys on Tikaskaarteenvuoren kalliomaalaus, joka löytyy maastosta helposti. 

Luonteri Neitvuorelta nähtynä.

Luonterilla on pitkiä selkiä, jotka on kuitenkin useimmissa tapauksissa mahdollista välttää kiertelemällä saarten suojassa. Alueella on runsaasti retkisatamia, mutta telttapaikkoja on monesti vain niukasti. Korvensaaressa on kuitenkin runsaasti telttapaikkoja ja jopa sauna.

Hyvä lähtöpaikka on Anttolan keskustan koillisrannalla oleva satama, jolloin Luonterin keskeisten alueiden kiertämiseen menee 40-80 kilometriä.

Luonteri mobiHiidessä maaliskuussa 2021.
Retken mahdolliset laajennussuunnat kuvattu violeteilla nuolilla.
Karttapohja: Maanmittauslaitos

Jos aikaa on, niin retkeen kannattaa yhdistää käynti Astuvansalmen todella upeilla kalliomaalauksilla Yövedellä. Hyvä reitti kulkee Väätämönsalmen ja Vuolteen avokanavan kautta Yövedelle, josta Varkaantaipaleen avokanavan kautta Louhivedelle. Täältä voi palata Väätämönsalmen kautta takaisin Luonterille tai sitten meloa Outulanvirran, Paljaveden ja Vitjasen kautta (maisemiltaan ei kovinkaan kaksista reittiä) Anttolan keskustan lounaispuolella olevaan venerantaan, jolloin suositeltuun lähtöpaikkaan jätetty auto löytyy puolen kilometrin kävelymatkan päästä. Tällainen Astuvansalmen kierros lisää matkaa noin 60 km.

Astuvansalmelle voi myös kiertää Lietveden kautta, jolloin matka pitenee vielä noin 20 kilometrillä.

Lisätietoja Luonterin alueesta löytyy Metsähallituksen luontoon.fi-palvelusta.

Luonterin melontakohteiden tarkemmat kuvaukset ja sijainnit löytyvät mobiHiidestä (kartta).

Luonteri (tähtiluokitus):

Luonto ja nähtävyydet⭐⭐⭐⭐
Melontaolosuhteet⭐⭐⭐
Leiriytymismahdollisuudet⭐⭐⭐⭐
Ruoka- ja vesihuolto⭐⭐⭐
Lähtöpaikat⭐⭐⭐⭐Kartta kaikista tällä sivustolla kuvatuista alueista löytyy mobiHiiden Minne melomaan? -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nämä ovat kiinnostaneet viime aikoina: