25 huhtikuuta 2023

Sääminginsalon kierto

 


Sääminginsalon kierto: Pitkiä selkiä ja komeita maisemia

Jorma "Saja" Sajaniemi

Sääminginsalo, Suomen toiseksi suurin saari, kuulostaa nimenä vieraalta, mutta kun mainitaan sellaiset paikat kuin Savonlinna, Punkaharju ja Linnansaari, niin jopa alkaa tuntua tutulta. Sääminginsalon ympärysjärvistä erityisesti Pihlajavesi, Puruvesi ja Haukivesi tunnetaan hienoina retkikohteina, ja Säämingsalon kiertäminen tarjoaakin monipuolisen kattauksen Järvi-Suomen parhaita maisemia. Mutta matkalla on myös monia pitkiä selkävesiä, joiden melominen kysyy istumalihaksia. Pituutta lenkille kertyy minimissään 150 kilometriä, mutta retken anti paranee rutkasti 50-100 lisäkilometrillä.

Vaikka Säämingsaloa ympäröi yhtenäinen vesi, joka on jopa kaikkialla käytännössä samalla tasolla, niin silti Sääminginsalo on tunnustettu saareksi vasta hiljattain. Tähän empimiseen on ollut syynä Sääminginsalon itälaidalla sijaitseva, 1750-luvulla kaivettu Raikuun avokanava. On nimittäin epäselvää, onko kanavan paikalla ollut aiemmin vesiyhteys vaiko kuivaa maata. Jos vesiyhteyttä ei ole ollut, niin Sääminginsalo onkin niemi, jonka juureen on vain kaivettu kanava. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta vuonna 2001 Tilastokeskus ja Suomen ympäristökeskus sopivat yhdessä, että Sääminginsalo tulkitaan saareksi. Saari tai ei, niin Sääminginsalon ympäri pääsee mainiosti melomaan.

Sääminginsalon kierron  melontakohteet mobiHiidessä huhtikuussa 2023. Karttapohja: Maanmittauslaitos.

Koska vesi on Sääminginsalon ympärillä lähes samassa tasossa, niin lenkin kiertosuunnalla ei ole väliä. Varsinaisia virtapaikkoja on ainoastaan Savonlinnan sekä Raikuun kanavan kohdalla, mutta ne ovat lyhyitä eivätkä virtaukset ole kaksisia. Lenkin voi aloittaa mistä kohtaa tahansa – mikä nyt kenellekin on helpoimmin saavutettavissa oleva lähtöpaikka. Aloitetaan tämä esittely vaikka Savonlinnasta ja kierretään lenkki [hmm..., heittää kolikkoa, tulee klaava ...] vastapäivään.

Savonlinnasta pääsee läpi kolmesta kohdasta, joista itäisimpänä sijaitseva Kyrönsalmi on ikonisin, sillä siinä pääsee melomaan aivan Olavinlinnan vieritse. Savonlinnan eteläpuolelta matka jatkuu itään Punkaharjun suuntaan ja reittivaihtoehtoja on useita. Lyhyin reitti kulkee Moinselän kautta, mutta se on rehellisesti sanottuna varsin tylsä. Huomattavasti paremmat maisemat löytyy etelämpää Pihlajavedeltä, jossa on laaja rakentamaton luonnonsuojelualue täynnään hienoja kallioisia saaria ja kapeita sokkelovesiä. Hiekkarantojakin löytyy Pihlajavedeltä kymmenisen kilometriä pitkän Kongonsaaren puolivälin paikkeilta. Kongonsaari kannattaa kiertää lounaispuolelta ja sen kaakkoiskulman Kongonpäässä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, Salpalinjaan kuuluva kallioon louhittu luola tukikohtineen.

Pihlajaveden luonnonsuojelualue on varsin kapea mutta pituudeltaan noin 40 kilometriä. Pihlajaveden kautta koukkaaminen pidentää melontamatkaa Moinselän suoraan reittiin nähden noin 20 kilometriä, jolloin luonnonsuojelualueesta näkee noin puolet. Jos aikataulussa on varaa, niin ehdottomasti kannattaa kierrellä myös luonnonsuojelualueen luoteispäässä, mikä pidentää matkaa edelleen noin 25 kilometrillä. Tokihan Pihlajavesi on niin hienoa aluetta, että tänne kannattaa tehdä myös ihan omakin retkensä.

Pihlajavettä Riuttasen korkealta kalliolta nähtynä.

Kongonsaaren jälkeen reitti kääntyy Nenäniemen kärjen kohdalta koilliseen, Punkaharjun suuntaan johtaville pitkille selille, joiden takaa löytyy vetensä uskomattomasta kirkkaudesta kuuluisa Puruvesi. Eihän Pihlajavedenkään kirkkautta parane moittia, mutta ainakin itse olen Nenäniemen kärjen kohdalla pannut merkille koillisesta virtaavan veden olevan vieläkin kirkkaampaa kuin mitä Kongonsaaren kohdalla on ollut. 

Punkaharju on tunnettu matkailukohde monine autoturisteille suunnattuine houkutuksineen. Perinteikäs harjutie sekä alueelle myöhemmin rakennetut patikointipolut tarjoavat toki hienoja maisemia, mutta vesiltä katsottuna paikka muistuttaa enemmän turistirysää kuin aitoa suomalaista luontokohdetta. Melojan kannattaakin jättää Punkaharjun tarjontaan tutustuminen jollekin autoreissulle ja puikahtaa saman tien Puruveden puolelle.

Noin 30 kilometriä pitkä ja 25 kilometriä leveä Puruvesi koostuu suurista selistä ja suurista, toisistaan selvästi erillään olevista saarista. Toki Puruvedellä on myös muutama pienten saarten sokkelo, mutta yleiskuvaltaan se on kuitenkin laajojen selkävesien järvi. Puruveden rannat ovat enimmäkseen kivikkoisia ja siellä täällä näkyy myös kallioita. Hiekkarannat ovat pääosin pieniä, mutta paikoin löytyy myös isoja hiekkarantoja, joista komeimmat sijaitsevat järven pohjoispäässä.

Puruveden eittämättä tärkein nähtävyys on Kerimäen kupeessa sijaitseva Hytermän kaunis harjusaari. Saaressa on Romu-Heikiksi kutsutun Kerimäen nimismiehen 1900-luvun alkupuolella kokoama ulkomuseoalue.

Puruveden pohjoinen Hummonselkä jää reitistä hieman syrjään, mutta hiekkarannoista innostuneen kannattaa käydä yöpymässä Linnasaaren mainiossa retkisatamassa sekä kurkistamassa keskellä selkää olevaa Mantsin matalikkoa, jonka ylettyminen vedenpinnan yläpuolelle riippuu kulloisestakin vedenkorkeudesta. Hevossalon länsipuolella olevassa Miklinsalmessa on suuri ja komea rakokivi, jonka pääsee kiertämään kajakilla ympäri.

Kuten jo aiemmin tuli mainittua, niin Puruveden vesi on tavattoman kirkasta. Järven pohjassa olevat kivet ja uppopuut näkyvät selvästi usean metrin syvyydestä, kunhan vain keli on tyyni, aurinko paistaa, ja nenällä on polarisoivat aurinkolasit, jotka leikkaavat pois veden pinnasta tulevat heijastukset.

Raikuun kanavan kautta Puruveteen laskeva vesi on hieman humuspitoisempaa kuin Puruveden oma vesi, jonka takia juuri ennen kanavaa oleva Puruveden lahti on nimeltään Ruosteselkä. Mutta täytyy kyllä todeta, että monessa muussa järvessä Ruosteselän nimi olisi ennemminkin Kirkasselkä – nyt vieressä on vertailukohtana vain niin kovin, kovin kirkasta Puruveden vettä, että pienikin humusmäärä tekee ruosteisen vaikutelman.

Puruveden hiekkarannat ovat enimmäkseen pieniä ja kapeita. Tässä Tiirosaaren hiekkasärkkää retkisataman kupeessa.

Raikuun kanava on kaivettu 1750-luvulla, ja sata vuotta myöhemmin sitä on perattu uittoa varten. Kaivettuja kanavaosuuksia on kolme: Raikuun kanava, Jumppasen kanava ja Pistalan kanava. Yleensä Raikuun kanavaksi kutsutaan kuitenkin näistä kolmesta kanavasta ja niitä yhdistävistä lammista muodostuvaa puolentoista kilometrin mittaista kanavakokonaisuutta. Näin olen tehnyt myös tässä esittelyssä.

Raikuun kanavan erikoisuus on sen länsirantaa reunustava paksu ja korkea kivimuuri. Ensi kertaa täällä meloessani ihmettelimme kaverini kanssa, että onko joku ihmisarka mökkiläinen rakentanut kivenjärkäleistä rantaansa korkean näkösuojan, mutta kun muuri jatkui ja jatkui, niin tämä selitys alkoi tuntua huonolta. Kyseessä onkin jo Pihlajavedellä kohtaamaamme Salpalinjaan liittyvä puolustusrakennelma.

Paikan strateginen merkitys selviää vilkaisemalla karttaa: Raikuun kohdalla oleva kapea kangas on ainoa itä-länsi-suuntainen maayhteys Punkaharjun ja Joensuun välillä. Muilta osin tuo noin sadan kilometrin mittainen väli koostuu pelkästään suurista selkävesistä. Ei siis ole ihme, että alueelta löytyy myös taistelukaivantoja sekä tutustumisen arvoisia, suuria betonibunkkereita.

Raikuun kanavan kivimuuria Ängervöisen kohdalla. Tällä kohtaa muuri on tehty luonnonkivistä, mutta pohjoisempana on käytetty muotoon lohkottuja kiviä.

Raikuun kanavan ja Pistalanjärven jälkeen reitti kulkee halkaisijaltaan kymmenkilometrisen, täysin aukean Paasselän laitaa. Jos reitin muut selät ovat enimmäkseen pitkiä mutta eivät välttämättä kovin leveitä, niin Paasselkä on täysin toisenlainen. Kyseessä on meteoriittikraatteri ja niinpä se on muodoltaan laaja ympyrä, jossa tuuli ja aallot pääsevät temmeltämään vapaasti. Paasveden meteoriittikraatteri syntyi noin 1900 miljoonaa vuotta sitten eli se on vanhin Suomesta löydetyistä kahdestatoista kraatterista. Paasselkää lähimmät kaksi kraatteria sijaitsevat 80 kilometrin päässä Suvasvedellä ja niitä on käsitelty Suomen suurimman saaren, Soisalon kierron, esittelyssä.

Paasselkä on kuuluisa järvellä nähdyistä selittämättömistä valoilmiöistä, jotka tunnetaan Paasveden pirun valoina. Näitä on nähty jo kolmen vuosisadan ajan ja niitä nähdään edelleenkin. Valot loimuavat veden päällä ja kiitävät lähestyvää ihmistä pakoon tuulta nopeammin. Paasveden pirua enemmän kannattaa melojan kuitenkin pelätä kovia idänpuoleisia tuulia, sillä kymmenen kilometrin päästä saapuville aalloille täysin suojatonta melontaosuutta tulee väkisinkin noin viiden kilometrin verran.

Savonrannan kohdalla reitti kääntyy länteen. Pyyvesi ja Enonvesi ovat kaksi peräkkäistä pitkää selkää, joiden muodostamalle kokonaisuudelle tulee pituutta reilut parikymmentä kilometriä. Pyyveden etelälaidalla on ennen Hanhivirran lossia joitakin hienoja kalliojyrkänteitä ja muutenkin maisema saa ilmettä ympäröivistä vuorista, mutta yleisesti ottaen rannat eivät juurikaan houkuttele maataukojen pitämiseen.

Näkymä Enonveden Vahtisaarilta Hanhivirran suuntaan.

Enonveden länsipäässä sijaitsevan, halkaisijaltaan nelikilometrisen Sorsasalon voi kiertää kummalta puolelta tahansa, mutta eteläinen vaihtoehto ei tarjoa oikeastaan mitään nähtävää. Sen sijaan pohjoisen kautta kiertämällä pääsee Joutenveden parhaille, tiheäsaaristoisille paikoille, joita on käsitelty Kolovesi-Linnansaari-välin esittelyssä. Kun Joutenvesi nyt on ihan vieressä, niin kannattaa harkita, antaisiko aikataulu myöten pariinkymmeneen lisäkilometriin, jotka voisi käyttää Joutenveden hienon saariston kiertelyyn.

Haukiveden – ja samalla myös Linnansaaren kansallispuiston – puolelle voi siirtyä kolmesta kohtaa. Eteläisimpänä oleva Haponlahden kanava tarjoaa lyhyimmän mahdollisuuden, mutta on rahtilaivoille tarkoitettuna viivasuorana syväväyläkanavana kaikkein tylsin vaihtoehto. Hieman pohjoisempana oleva Oravin kanava on miellyttävämpi ja sen varrelta löytyy niin kauppa ja ravintola kuin muutakin vesiliikkujia palvelevaa tarjontaa. Oravin matkailukeskuksen yksi painopisteistä on nimenomaan melonta, joten ravintolaan on helppo poiketa vähän huonommassakin vaatetuksessa.

Kolmas vaihtoehto on selvästi pohjoisempana sijaitseva Tappuvirta, joka on hyvä valinta silloin, jos haluaa tutustua paremmin sekä Joutenveteen että Linnansaaren kansallispuistoon. Tämä lenkki lisää matkaa tuollaiset 30 kilometriä, mutta maisemat ovat kyllä näiden lisäkilometrien arvoiset.

Haukiveden eteläistä selkää Seurasaaren pohjoispuolella.

Haukiveden puolella reitti kääntyy kaakkoon ja kulkee Linnansaaren kansallispuiston eteläisten osien kautta. Täällä on taas vastassa pitkiä selkiä, mutta myös muutama hyvä hiekkaranta. Linnansaaren kansallispuistoa on käsitelty tarkemmin erillisessä esittelyssä. Ennen Savonlinnaa on länsirannalla vielä Hevonniemen komeat kalliot, joita pääsee ihailemaan kiertämällä vajaan kolmen kilometrin pituinen Tiheäsaari.

Ja näin on kierros tullut täyteen. Saimaannorppia on reitin varrella voinut nähdä käytännössä missä tahansa. Suurimmat norppakannat ovat Pihlajavedellä ja Haukivedellä, mutta myös Puruvedellä, Pyyvedellä, Enonvedellä ja Joutenvedellä on norppia. Silmät kannattaa pitää siis auki koko matkalla.

Reitin varrella olevien suojelualueiden säännöt ovat vaihtelevia. Pihlajaveden luonnonsuojelualueella on kesäaikainen leiriytyminen sallittua kaikkialla, mutta tulenteko vain merkityillä paikoilla. Linnansaaren kansallispuistossa on sekä kesäaikainen leiriytyminen että tulenteko sallittu vain merkityillä paikoilla. Joutenveden luonnonsuojelualueella on kesäaikainen leiriytyminen sallittua mutta tulenteko puolestaan kiellettyä kaikkialla. Yksinkertaisinta onkin käyttää yöpymiseen ja tulentekoon kaikkialla retkisatamia, joita on runsaasti ja sopivin välimatkoin koko reitin matkalla.

Lähtöpaikkoja löytyy runsaasti eri puolilta kierrosta. Kauppojakin on tarjolla Savonlinnassa, Punkaharjulla, Punkasalmella, Kerimäellä, Savonrannalla ja Oravissa, joten niistäkään ei ole pulaa. Palvelut ovat siis kaikin osin kohdillaan.

Pihlajaveden luoteispään saaristoa. Pihlajavesi onkin mainio kohde myös lyhyemmille retkille.

Mahdollisia jatkomahdollisuuksiakin reitille on, jos joku sellaisia sattuu kaipaamaan. Tappuvirran pohjoisranta kuuluu Suomen suurimpaan saareen, Soisaloon, ja Sääminginsalon kierto sekä Soisalon kierto sivuavatkin toisiaan tällä kohdalla. Oikein pitkästä retkestä innostunut voikin kiertää nämä Suomen kaksi suurinta saarta yhdellä tiimalasin muotoisella reitillä, jonka pituudeksi tulee lyhimmillään noin 400 kilometriä. Muita yli tuhannen neliökilometrin saaria Suomessa ei sitten olekaan, joten tässä yhteiskierrossa on kyllä oma hohtonsa.

Pihlajaveden suojelualueen luoteispäästä on puolestaan vain seitsemän kilometrin matka Vekaransalmelle, jonka kautta kulkee Suvorovin kanavien lenkki, josta on oma esittelynsä. Kolmas jatkosuunta on Paasselältä pohjoiseen, mutta siellä on vastassa lähinnä vain suuria selkävesiä, jotka toki sopivat hyvin Sääminginsalon kierron henkeen.

Metsähallituksen luontoon.fi-palvelusta löytyy lisätietoja Pihlajaveden sekä Punkaharjun luonnonsuojelualueista, Hytermästä ja Linnansaaren kansallispuistosta.

Alueen melontakohteiden tarkemmat kuvaukset ja sijainnit löytyvät mobiHiidestä (kartta).

Sääminginsalon kierto (tähtiluokitus):

Luonto ja nähtävyydet⭐⭐⭐⭐
Melontaolosuhteet⭐⭐
Leiriytymismahdollisuudet⭐⭐⭐⭐⭐
Ruoka- ja vesihuolto⭐⭐⭐⭐⭐
Lähtöpaikat⭐⭐⭐⭐⭐



Kartta kaikista tällä sivustolla kuvatuista alueista löytyy mobiHiiden Minne melomaan? -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nämä ovat kiinnostaneet viime aikoina: