20 maaliskuuta 2021

Puula


Puula: Raukkeja ja suuria selkiä


Puula on niin hieno paikka, että jos saisin elämäni aikana käydä melomassa vain yhdessä kohteessa, niin Puula olisi ehdottomasti toinen niistä!

Mikkelin länsipuolella sijaitseva Puula tarjoaa melojalle kristallinkirkkaat vedet, komeita kallioita, mainioita retkisatamia sekä suuren määrän raukkeja, joita ei muualla Suomessa juurikaan näe. Juuri raukkien takia Puulalle kannattaa ehdottomasti lähteä.

Saarnastuolin pystyy kiertämään kajakilla.

Puulan raukit ovat syntyneet aaltojen ja jään koverrettua tälle alueelle tyypillistä, helposti rapautuvaa kivilajia aikojen kuluessa. Näin on syntynyt monenlaisia muotolohkareita ja -kallioita, jotka tulivat näkyviin vuonna 1854, kun Puulan pintaa laskettiin 2,5 metriä. Raukeista kuuluisimpia ovat Saarnastuoli, Alttarikivi ja Mainiemen raukki, joista viimeksi mainittu on tainnut nousta suosioon lähinnä vain helpon saavutettavuuden vuoksi -- se on ainoa raukki, jonka luokse pääsee autolla. Omia suosikkejani Saarnastuolin ja Alttarikiven ohella ovat Soisalonselän retkisataman viereisen saaren temppelipylväät sekä Kankariluodon retkisataman naapurisaaren syrjällään olevan sydämen muotoinen raukki. Ja toki kahvihetki Kasperi Hautalan sateenpitokiven suojassa on ikimuistoinen kokemus!

Temppelipylväitä Soisalonselän retkisataman vieressä.

Kankariluoto koostuu itse asiassa kahdesta pikkusaaresta, joista toisella on raukki sekä käymälä ja toisella tulipaikka sekä tilaa teltoille. Saaria yhdistää vedenalainen hiekkasärkkä, joten vessalle kahlatessa jalat kyllä kastuvat. Niin Kankariluodon retkisataman kuin merkittävimpien raukkien tarkat sijainnit selviävät mobiHiidestä.

Puulalla on kaksi suurta selkää, Karttuunselkä sekä Simpiänselkä, mutta myös sokkeloista saaristoa. Suurten selkien välttäminen onnistuu periaatteessa kovallakin tuulella, mutta kiertomatkaa tulee pahimmassa tapauksessa jopa 30 kilometriä, joten reitinvalinta kannattaa tehdä sääennustukset huomioiden.

Kirkkokallio, joka on parhaiten edukseen auringon paistaessa lännestä.

Puulan keskeisten nähtävyyksien kiertäminen vaatii vähintäänkin 50 melontakilometriä, mutta sadan kilometrinkaan melontamatkalla ei varmasti pääse pitkästymään. Lisämatkaa saa käymällä Otavassa (15 km suuntaansa) tai Liekuneen kautta Hirvensalmella (12 km suuntaansa). Liekuneelle lähdettäessä kannattaa poiketa Kissakoskella vanhan voimalaitoksen tiloissa sijaitsevassa ravintolassa lounasaikaan.

Puula ja Liekune mobiHiidessä maaliskuussa 2021.
Karttapohja: Maanmittauslaitos

Puulan pohjoiskärjessä sijaitsee Kangasniemi, mutta sinne tulee matkaa 25 km suuntaansa ja Puulan tämä osa on melko tylsää melottavaa. Läsäkosken kautta pääse Kyyvedelle, mutta koskialueen ohitus on pitkä ja Kyyveden retkisatamat ovat vähemmän houkuttelevia kuin Puulalla.

Lisätietoja Puulan alueesta löytyy Metsähallituksen luontoon.fi-palvelusta.

Puulan melontakohteiden tarkemmat kuvaukset ja sijainnit löytyvät mobiHiidestä (kartta).

Puula (tähtiluokitus):

Luonto ja nähtävyydet⭐⭐⭐⭐⭐
Melontaolosuhteet⭐⭐
Leiriytymismahdollisuudet⭐⭐⭐⭐
Ruoka- ja vesihuolto⭐⭐⭐
Lähtöpaikat⭐⭐⭐⭐



Kartta kaikista tällä sivustolla kuvatuista alueista löytyy mobiHiiden Minne melomaan? -sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nämä ovat kiinnostaneet viime aikoina: